Tradicionalni slovenski zajtrk
Že enajsto leto zapored, na tretji petek v novembru, obeležujemo dan slovenske hrane in spremljajoči dogodek Tradicionalni slovenski zajtrk.
Otroke v našem vrtcu seznanjamo o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil oziroma živil, ki so pridelana oziroma predelana v Sloveniji, pomenu kmetijstva in čebelarstva ter njunem vplivu na okolje in o pravilnem ravnanju z odpadki. Pomembno je tudi ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem in športnimi aktivnostmi.
Spodaj je predlagan nabor devetih jedilnikov, ki se tradicionalno uporabljajo v slovenskem prostoru. Med drugim je upoštevana jesenska sezona, lokalna pridelava živil in preprostost izvedbe. Predlagano sadje in zelenjavo je možno nadomeščati z drugimi vrstami sezonskega sadja in zelenjave.
Predloge so pripravili na Inštitutu za varovanje zdravja RS.
- črn kruh, maslo, med, jabolko, mleko
- ajdov kruh, med, kislo mleko ali navadni jogurt, jabolko, nesladkan čaj
- ovsen kruh, skuta, korenček, nesladkan čaj
- prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom, hruška, nesladkan čaj
- mlečni zdrob z rozinami, hruška, nesladkan čaj
- polnozrnat kruh, maslo, marmelada, kaki, nesladkan čaj
- polbel kruh, umešano jajce, kisla kumarica, nesladkan čaj
- polenta z mlekom, slive ali kaki
- ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki, narezano sezonsko sadje, voda
