Skupaj zmoremo

Spoštovani starši/skrbniki,

vljudno vas naprošam, da si vzamete nekaj minut, da preberete naslednji dopis. Znašli smo se v vsem novi situaciji, zato je še toliko bolj pomembno, da sodelujemo in na ta način izvedemo določene dejavnosti, predvsem pa, da komuniciramo in ostanemo mirni.

Kot verjetno spremljate iz medijev, se stanje s Sloveniji zaostruje. Danes dopoldan smo imeli delovni  sestanek na Občini Videm, kjer je župan odredil zaprtje vseh lokalov v Občini Videm, od danes (od 15. ure) naprej.

Sedaj ni čas za paniko, ampak za preventivo. Še enkrat vas pozivam, da upoštevate vse preventivne ukrepe (umivanje rok, pravilno kihanje, izogibanje osebnim stikom/skupinam, sveži zrak, zračenje …). Predvsem pa OSTANITE DOMA. Sedaj je priložnost, da dokažemo sebi in drugim, da ima vsak posameznik velik vpliv v naši družbi in da z odgovornim dejanjem pomembno vpliva na delovanje celotne družbe.

Koronavirus je dejstvo, ki ga ne moremo spremeniti, lahko pa ga upočasnimo  in to nam lahko uspe samo skupaj, da vsak naredi to, kar mora. Pa naj še dodam, kot je v svoji knjigi zapisal A. Bagola: »Ko nas je STRAH, črke te besede premečimo v HRAST in rastimo pogumno, trdno in ponosno

Čas, ko so šole zaprte, ni čas počitnic, zato so pomembne dejavnosti, ki jih boste izvajali s svojimi otroki. Prvi teden še ne potekajo organizirane dejavnosti izobraževanja na daljavo, zato vas naprošamo, da ta čas izkoristite za krepitev socialnih in komunikacijskih veščin. Vzemite si čas za pogovor z otrokom, za igro, za sprehode v naravo. Imamo velik privilegij, da živimo v tako lepem okolju, kot je naše. Naj bo to priložnost za sprehod (individualni ali družinski) po našem čudovitem kraju, za sprehod po bregovih, med polji ali po parku v Šturmovcih. Lahko je to tudi prijetna izkušnja ob delu na vrtu, urejanju zelenice, pospravljanju sobe … Mogoče je to tudi opomnik, da se zavemo vsega, kar imamo, kar nam je dano, pa se nam pogosto zdi samoumevno. To je priložnost, ko lahko otrokom še bolj približate naš kraj in njegove lepote, ko lahko spoznavate različne drevesne vrste, podrast, reke in potoke … Predvsem pa je to je priložnost, ko lahko z otrokom vzpostavite še bolj pristen odnos …

Že danes lahko skličete družinski sestanek (večina otrok ga pozna kot razredni sestanek), kjer boste skupaj določili družinske (razredne) službe, ki si jih glede na potrebe razdelite. Naj bodo otroci na tem sestanku aktivni, ali ga celo vodijo … Skupaj nanizajte predloge in jih potem preudarno izberite.

Postavite cilje za naslednji dan ali teden, pripravite preglednico/plakat opravil … Mlajše lahko spomnite na Motiželjka ali pa na pohvale in vzpodbude. Pomembno vlogo ima tudi poslušanje. Ker boste zdaj vsi več skupaj, bo nastal tudi kakšen konflikt in to bo odlična priložnost za 4-delno opravičilo …

Želim, da spreminjamo stvari, na katere imamo vpliv, predvsem pa, da smo pozitivni. Tudi na širjenje virusa imamo vpliv, tako da delujemo preventivno in odgovorno, velik vpliv imamo na naše odnose, na vzgojo otrok, na vrednote, na počutje, na našo družbo.

Vem, da vse to že veste, pa kljub temu tu in tam ni odveč kakšen opomnik.

Želim vam vse dobro in ne pozabite − za dežjem vedno posije SONCE.  Vsak od nas ima doma svojega sončka ali več njih in zanje se splača narediti le najboljše in ravnati odgovorno.

Robert Murko

ravnatelj OŠ Videm

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost